sv4eaa lenaΣτη σελίδα αυτή θα γράφουμε λίγα λόγια για να βοηθήσουμε τους αρχάριους ή υποψήφιους Ραδιοερασιτέχνες. Ο χώρος αυτός απευθύνεται σε νέους και όχι έμπειρους ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι παρακολουθώντας τις σελίδες μας, μπορούν να γνωρίσουν τον πραγματικό Ραδιοερασιτεχνισμό.

Τα παρακάτω λόγια, είναι μια περίληψη από ένα άρθρο με τίτλο Ραδιοερασιτέχνες και Ραδιοερασιτεχνισμός που δημοσιεύτηκε από τον SV4KM στην Εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ Τρικάλων, στις 14 Νοεμβρίου 1974, που όμως και σήμερα είναι επίκαιρο για τους μελλοντικούς συναδέλφους.

Πραγματικός ερασιτέχνης είναι εκείνος που ενδιαφέρεται για τις ραδιοεπικοινωνίες από χόμπυ ή από επιστημονικό ενδιαφέρον, έχει άδεια εκπομπής από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ένα ιδιαίτερο σήμα, το χαρακτηριστικό κλήσεως, call sign, όπως λέγεται συνήθως από τους Ερασιτέχνες.

Το Χαρακτηριστικό κλήσης call sign, είναι ένας συνδυασμός γραμμάτων του λατινικού αλφάβητου και αριθμών. Για τη Πατρίδα μας τα δύο πρώτα γράμματα είναι SV (τελευταία υπάρχουν και άδειες με αρχικά SW). To τρίτο ψηφίο είναι αριθμός από το 0 έως το 9, ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα της πατρίδας μας. Για τη Θεσσαλία είναι ο αριθμός 4.Τα επόμενα δύο για τους παλαιότερους ή τρία για τους νεότερους ραδιοερασιτέχνες, δίνονται μετά της επιτυχία τους στις εξετάσεις του Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Στο κόσμο των Ραδιοερασιτεχνών συναντά κανένας ανθρώπους διαφόρων επαγγελμάτων, γνώσεων και ηλικιών,

Τα εφόδια ενός Ραδιοερασιτέχνη είναι τουλάχιστον ένα πομποδέκτης βραχέων, ένας VHF-UHF και οι αντίστοιχες κεραίες.

Οι εκπομπές των Ερασιτεχνών γίνονται σε ορισμένες συχνότητες των βραχέων HF και υπερ- βραχέων Κυμάτων VHF-UHF. Τις συχνότητες αυτές τις κέρδισαν με την αξία τους, γιατί όταν πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα, οι υπεύθυνοι της διεθνούς Ραδιοφωνίας τους παραχώρησαν τα άγνωστα τότε βραχέα κύματα, κυρίως για να τους ξεφορτωθούν, Οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί τότε χρησιμοποιούσαν τα μακρά ή τα μεσαία κύματα και πίστευαν ότι οι Ερασιτέχνες δεν θα ακούγονταν πέρα από τη γειτονιά τους.

Οι Ερασιτέχνες όμως χάρη στην υπομονή τους και το ερευνητικό τους πνεύμα, διαθέτοντας μηχανήματα πολύ μικρής ισχύος αλλά πολύ καλά υπολογισμένες κεραίες κατάφεραν να ακούγονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις που οι κρατικοί σταθμοί των εκατοντάδων ή και χιλιάδωνWatts δεν μπορούσαν να πλησιάσουν.

Από τότε άρχισαν και οι κρατικοί σταθμοί να εκπέμπουν στα βραχέα κύματα, παραχώρησαν όμως μερικές συχνότητες στους πρωτοπόρους αυτών των κυμάτων που διατηρούν μέχρι σήμερα....

Στις επικοινωνίες τους οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν την Αγγλική κυρίως γλώσσα ή τον κώδικα κιού (Q), όπως τον ονομάζουν....

      Το Φωνητικό Αλφάβητο

Σε πολλές περιπτώσεις το σήμα στο δέκτη μας δεν είναι καθαρό ή και δεν έχει σταθερή ένταση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους π.χ. κακές συνθήκες διάδοσης, ανεπάρκεια του σταθμού εκπομπής κλπ.. Γι’ αυτό και κατά την επικοινωνία με φωνή μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παρακάτω φωνητικό αλφάβητο για να προφερθούν λέξεις μεγάλες ή δυσνόητες.

Η δομή του φωνητικού αλφαβήτου είναι απλή: σε κάθε γράμμα του αλφαβήτου αντιστοιχίζεται μια λέξη που να αρχίζει με το ίδιο γράμμα και να είναι μικρή για να τη θυμόμαστε εύκολα. Έτσι, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, το διακριτικό κλήσης SV4ΚΜ μπορεί να προφερθεί ως SIERRA-VICTOR-FOUR-KILO MAIK. Κάθε Υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιεί το δικό της φωνητικό αλφάβητο, έτσι το Εμπορικό Ναυτικό και οι Ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν διαφορετικό φωνητικό αλφάβητο απ’ αυτό του Πολεμικού Ναυτικού ή του Στρατού Ξηράς. Στο Λατινικό Αλφάβητο, τα έντονα γράμματα στη στήλη “Προφορά” δείχνουν ότι η συλλαβή αυτή τονίζεται.

ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ
ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    ΠΡΟΦΟΡΑ   Ε.Σ., Π.Ν., ΕΛ.ΑΣ. Ε.Ν.
Α ALFA AL FAH Α ΑΣΤΗΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Β BRAVO BRAH VOH Β ΒΥΡΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
C CHARLIE CHAR LEE Γ ΓΑΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
D DELTA DELL TAH Δ ΔΟΞΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
E ECHO ECK OH E ΕΡΜΗΣ ΕΛΕΝΗ
F FOXTROT FOKS TROT Ζ ΖΕΥΣ ΖΗΝΟΒΙΑ
G GOLF GOLF Η ΗΡΩ ΗΡΑΚΛΗΣ
H HOTEL HOH TELL Θ ΘΕΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
I INDIA IN DEE AH I ΙΣΚΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
J JULIET JEW LEE ETT Κ ΚΕΝΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
K KILO KEY LOH Λ ΛΑΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
L LIMA LEE MAH Μ ΜΕΛΙ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
M MIKE MIKE Ν ΝΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
N NOVEMBER NO VEM BAH Ξ ΞΕΡΞΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ
O OSCAR OSS CAH O ΟΣΜΗ ΟΔΥΣΣΕΥΣ
P PAPA PAH PAH Π ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Q QUEBEC KEH BECK Ρ ΡΗΓΑΣ ΡΩΞΑΝΗ
R ROMEO ROW ME OH Σ ΣΟΦΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
S SIERRA SEE AIR RAH Τ ΤΙΓΡΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ
T TANGO TANG GO Υ ΥΜΝΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
U UNIFORM YOU NEE FORM Φ ΦΩΦΩ ΦΩΤΙΟΣ
V VICTOR VIK TAH Χ ΧΑΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
W WHISKEY WISS KEY Ψ ΨΥΧΗ ΨΑΛΤΗΣ
X X-RAY ECKS RAY Ω ΩΜΕΓΑ ΩΜΕΓΑ
Y YANKEE YANG KEY      
Z ZULU ZOO LOO      
ΑΡΙΘΜΟΙ
1 ONE WUN 6 SIX SIKS
2 TWO TOO 7 SEVEN SE VEN
3 THREE TREE 8 EIGHT AIT
4 FOUR FOW ER 9 NINE NAIN ER
5 FIVE FAIV 0 ZERO ZEE ROW

Ο Κώδικας του Ραδιοερασιτέχνη

Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν έναν κώδικα συμπεριφοράς τον οποίον συνέταξε ο Αμερικανός Paul M. Segal, W9EEA, το 1928. Ο κώδικας αυτός συντάχθηκε για τους Αμερικανούς ραδιοερασιτέχνες και αργότερα οι συνάδελφοί τους στον υπόλοιπο κόσμο υιοθέτησαν των κώδικα αυτόν με τις κατάλληλες προσαρμογές εκεί όπου είναι κατά περίπτωση απαραίτητο. Παρατίθεται το αρχικό κείμενο μαζί με την απόδοση στα Ελληνικά.

The Amateur’s Code

ONEThe Amateur is Considerate… He never knowingly uses the air in such a way as to lessen the pleasure of others.

TWO. The Amateur is Loyal… He offers his loyalty, encouragement and support to his fellow radio amateurs, his local club and to the American Radio Relay League, through which Amateur Radio is represented.

THREE. The Amateur is Progressive… He keeps his station abreast of science. It is well
built and efficient. His operation practice is above reproach.

FOUR. The Amateur is Friendly… Slow and patient sending when requested, friendly advice and counsel to the beginner, kindly assistance, cooperation and consideration for the interests of others; these are marks of the amateur spirit.

FIVE. The Amateur is Balanced… Radio is his hobby. He never allows it to interfere with any of his duties he owes to his home, his job, his school, or his community.

SIX. The Amateur is Patriotic… His knowledge and his station are always ready for the service of his country and his community.

Ο Κώδικας του Ερασιτέχνη

Α΄ Ο Ερασιτέχνης είναι ευγενικός. Ποτέ δε χρησιμοποιεί τον “αέρα” για να διασκεδάσει σε βάρος των άλλων. Δεν ξεχνά την εγγύηση που έδωσε γι’ αυτόν ο σύλλογός του στο Κράτος και στην κοινωνία.

Β΄ Ο Ερασιτέχνης είναι νομοταγής. Οφείλει τη νομιμότητά του στο σύνολο και εμμένει σ’ αυτή για να μην το εκθέσει.

Γ΄ Ο Ερασιτέχνης είναι προοδευτικός. Ο σταθμός του είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιστήμης, κατασκευασμένος καλά και αποδοτικός. Οι εκπομπές του είναι “καθαρές” και σύμφωνα με όλους τους κανόνες.

Δ΄ Ο Ερασιτέχνης είναι εγκάρδιος. Αργό και υπομονετικό χείρισμα, όποτε ζητείται, φιλικές συμβουλές προς τον αρχάριο, υποστήριξη και συνεργασία για τα ενδιαφέροντα των άλλων. να τα χαρακτηριστικά σημεία του ραδιοερασιτεχνικού πνεύματος.

Ε΄ Ο Ερασιτέχνης είναι ορθολογιστής. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι το χόμπι του, ποτέ δεν το αφήνει να βλάψει κάποιο από τα καθήκοντά του προς την οικογένειά του, την εργασία του, το σχολείο του ή την κοινωνία.

ΣΤ΄ Ο Ερασιτέχνης είναι πατριώτης. Οι γνώσεις του και ο σταθμός του είναι πάντοτε έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα και στην κοινωνία.

Πίνακας  Ραδιοερασιτεχνικών Συχνοτήτων  VHF - UHF

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΩΝ

Κωδικός Έξοδος Είσοδος Παρατηρήσεις
                                     VHF
R1 145.625 145.025  
R2 145.650 145.050  
R3 145.675 145.075  
R4 145.700 145.100  
R5 145.725 145.125  
R6 145.750 145.150  
R7 145.775 145.175  
                                     UHF
RU0 434.600 433.000  
RU1 434.625 433.025  
RU2 434.650 433.050  
RU3 434.675 433.075  
RU4 434.700 433.100  
RU5 434.725 433.125  
RU6 434.750 433.150  
RU7 434.775 433.175  
RU8 434.800 433.200  
RU9 434.825 433.225  
RU10 434.850 433.250  
RU11 434.875 433.275  
RU12 434.900 433.300  
RU13 434.925 433.325  
RU14 435.950 433.350  
RU15 435.975 433.375  
       

Ο Κώδικας Q

         Ο Κώδικας Q χρησιμοποιείται στη ραδιοτηλεγραφία ώστε να επιταχύνεται η επικοινωνία μεταξύ των σταθμών και είναι ο μόνος επιτρεπόμενος κώδικας στις ραδιοερασιτεχνικές συζητήσεις στον αέρα. Τα στοιχεία του αποτελούνται από κωδικές λέξεις τριών γραμμάτων του λατινικού αλφαβήτου, με το πρώτο γράμμα να είναι πάντοτε το Q. Παρ' όλο που υπάρχουν στοιχεία του κώδικα από το QAA ως το QZZ, στην Υπηρεσία Ερασιτέχνη και Ερασιτέχνη μέσω δορυφόρου χρησιμοποιούνται οι συντμήσεις από QRA ως QRZ και από QSA ως QSF, καθώς και κάποιες συντμήσεις QT_. Συνιστάται η χρήση του κώδικα και στη ραδιοτηλεφωνία, όταν οι συνθήκες θορύβου / διάδοσης κλπ. είναι κακές, και σε συνδυασμό με το φωνητικό αλφάβητο.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Q
ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ QRA ΩΣ ΚΑΙ QRZ
QRA Ποιο είναι το όνομα του σταθμού σας; Το όνομα του σταθμού μου είναι…
QRB Σε ποια κατά προσέγγιση απόσταση βρίσκεστε από το σταθμό μου; Η κατά προσέγγιση απόσταση μεταξύ των σταθμών μας είναι … (ναυτικά μίλια ή χιλιόμετρα)
QRC Από ποια ιδιωτική επιχείρηση (ή Κρατική Διεύθυνση) εκκαθαρίζονται οι λογαριασμοί τελών του σταθμού σας; Οι λογαριασμοί τελών του σταθμού μου εκκαθαρίζονται από την ιδιωτική επιχείρηση… (ή Κρατική Διεύθυνση …)
QRD Πού πηγαίνετε και από πού έρχεστε; Πηγαίνω σε … (τόπος) και έρχομαι από … (τόπος)
QRE Ποια ώρα υπολογίζετε να φτάσετε σε (ή πάνω από) … (τόπος); Υπολογίζω να φτάσω σε (ή πάνω από) … (τόπος) την ώρα … (GMT)
QRF Επιστρέφετε σε … (τόπος); Επιστρέφω σε … (τόπος); Επιστρέψτε σε … (τόπος);
QRG Ποια είναι η ακριβής συχνότητα εκπομπής μου; Η ακριβής συχνότητα εκπομπής σας είναι … (kHz)
QRH Μεταβάλλεται η συχνότητα εκπομπής μου; Η συχνότητα εκπομπής σας μεταβάλλεται.
QRI Ο τόνος της εκπομπής μου είναι: (αναφορά λήψης T)
 1. Καλός
 2. Μεταβλητός
 3. Κακός ;
Ο τόνος της εκπομπής σας είναι: (αναφορά λήψης T)
 1. Καλός
 2. Μεταβλητός
 3. Κακός
QRJ Με λαμβάνετε κακώς; Σας λαμβάνω κακώς. Το σήμα σας είναι πολύ ασθενές.
QRK Η ευκρίνεια της εκπομπής μου είναι: (αναφορά λήψης R)
 1. Κακή
 2. Άσχημη
 3. Ικανοποιητική
 4. Καλή
 5. Πολύ καλή
Η ευκρίνεια της εκπομπής Σας είναι: (αναφορά λήψης R)
 1. Κακή
 2. Άσχημη
 3. Ικανοποιητική
 4. Καλή
 5. Πολύ καλή
QRL Είστε απασχολημένος; Είμαι απασχολημένος

Είμαι απασχολημένος με τον …

Παρακαλώ μη με παρενοχλείτε

QRM Παρενοχλείστε;
 1. Καθόλου
 2. Λίγο
 3. Αρκετά
 4. Ισχυρά
 5. Πολύ ισχυρά
Παρενοχλούμαι από τον …
 1. Καθόλου
 2. Λίγο
 3. Αρκετά
 4. Ισχυρά
 5. Πολύ ισχυρά
QRN Έχετε παράσιτα (θόρυβο);
 1. Καθόλου
 2. Λίγο
 3. Αρκετά
 4. Ισχυρά
 5. Πολύ ισχυρά
Έχω παράσιτα (θόρυβο)
 1. Καθόλου
 2. Λίγο
 3. Αρκετά
 4. Ισχυρά
 5. Πολύ ισχυρά
QRO Να αυξήσω την ισχύ εκπομπής; Αυξήστε την ισχύ εκπομπής.
QRP Να ελαττώσω την ισχύ εκπομπής; Ελαττώστε την ισχύ εκπομπής.
QRQ Να μεταβιβάζω πιο γρήγορα; Παρακαλώ μεταβιβάζετε γρηγορότερα (σε … λέξεις ανά λεπτό)
QRR Είστε έτοιμος για τη χρήση των αυτόματων συσκευών; Είμαι έτοιμος για τη χρήση των αυτόματων συσκευών.
QRS Να μεταβιβάζω πιο αργά; Παρακαλώ μεταβιβάζετε πιο αργά (σε … λέξεις ανά λεπτό)
QRT Να σταματήσω τη μεταβίβαση; Σταματήστε τη μεταβίβαση.
QRU Έχετε τίποτε για μένα; Δεν έχω τίποτε για εσάς.
QRV Είστε έτοιμος; Είμαι έτοιμος, προβείτε.
QRW Να ειδοποιήσω τον … ότι καλείτε στη συχνότητα … (kHz); Παρακαλώ ειδοποιήστε τον … ότι καλώ στη συχνότητα … (kHz);
QRX Πότε θα με ξανακαλέσετε; Θα σας ξανακαλέσω στις … (ώρα GMT) (και στη συχνότητα … kHz)
QRY Ποια είναι η σειρά μου; Η σειρά σας είναι … (αριθμός)
QRZ Ποιος με καλεί; Σας καλεί ο … (στη συχνότητα … kHz)
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ QSA ΩΣ ΚΑΙ QSZ
QSA Ποια είναι η ένταση των σημάτων μου (ή των σημάτων του…); (αναφορά λήψης S) Η ένταση των σημάτων σας είναι: (αναφορά λήψης S)
 1. Μόλις ευδιάκριτη
 2. Ασθενής
 3. Αρκετά καλή
 4. Καλή
 5. Πολύ καλή
QSB Μεταβάλλεται η ένταση των σημάτων μου; Η ένταση των σημάτων μου μεταβάλλεται.
QSC Είστε φορτηγό πλοίο; Είμαι φορτηγό πλοίο.
QSD Είναι προβληματικό το χείρισμά μου; Το χείρισμά σας είναι προβληματικό.
QSE Ποια υπολογίζετε ότι είναι η μετακίνηση του ναυαγοσωστικού σκάφους; Υπολογίζω ότι η μετακίνηση του ναυαγοσωστικού σκάφους είναι … (αριθμοί και μονάδες, π.χ. 18 ΝΜ (ναυτικά μίλια))
QSF Έχετε πραγματοποιήσει τη διάσωση; Έχω πραγματοποιήσει τη διάσωση και προχωρώ προς τη … βάση (με … άτομα τραυματισμένα για το νοσοκομείο).
QSG Να μεταβιβάσω … τηλεγραφήματα (μηνύματα) συγχρόνως χωρίς διακοπή; Μεταβιβάστε … τηλεγραφήματα (μηνύματα) συγχρόνως (χωρίς διακοπή).
QSK Μπορείτε να με ακούσετε μεταξύ των σημάτων Σας και, αν ναι, μπορώ να διακόψω τη μεταβίβασή σας; Μπορώ να σας ακούσω μεταξύ των σημάτων μου. Διακόψτε τη μεταβίβασή μου.
QSL Μπορείτε να επιβεβαιώσετε λήψη; Σας δίνω βεβαίωση λήψης.
QSM Να σας επαναλάβω το τελευταίο μεταβιβασθέν τηλεγράφημά μου; Επαναλάβετε το τελευταίο μεταβιβασθέν τηλεγράφημά σας ή το (τα) υπ’ αριθμόν … τηλεγράφημα (τηλεγραφήματα).
QSN Με ακούσατε (ή ακούσατε τον …) στη συχνότητα … kHz; Σας άκουσα (ή άκουσα τον …) στη συχνότητα … kHz
QSO Μπορείτε να συνομιλήσετε με τον … απ' ευθείας (ή μέσω του …); Μπορώ να συνομιλήσω με τον … απ' ευθείας (ή μέσω του …);
QSR Να επαναλάβω την κλήση στη συχνότητα κλήσης; Επαναλάβετε την κλήση σας στη συχνότητα κλήσης.Δε σας άκουσα (ή έχω παρεμβολές).
QSS Ποια συχνότητα εργασίας θα χρησιμοποιήσετε; Θα χρησιμοποιήσω τη συχνότητα εργασίας … kHz. (Στην περίπτωση υψηλών συχνοτήτων, κανονικά μόνο οι τελευταίοι τρεις αριθμοί πρέπει να δίνονται.)
QSV Να στείλω μια σειρά από V σ' αυτήν τη συχνότητα (ή στη συχνότητα … KΗz); (για λόγους δοκιμής και ρύθμισης) Στείλτε μια σειρά από V σ' αυτήν τη συχνότητα (ή στη συχνότητα … kHz)
QSX Θέλετε να ακροάσθε τον … (διακριτικό κλήσης σταθμού) στη συχνότητα … kHz (ή MHz); Ακροώμαι τον … (διακριτικό κλήσης σταθμού) στη συχνότητα … kHz (ή MHz).
QSY Να αλλάξω συχνότητα εκπομπής; Αλλάξτε συχνότητα εκπομπής (στους … kHz).
QSZ Να μεταβιβάσω κάθε λέξη ή ομάδα περισσότερο από μια φορά; Μεταβιβάζετε κάθε λέξη ή ομάδα δύο φορές (ή … φορές).
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ QΤA ΩΣ ΚΑΙ QΤZ
QTA Να ακυρώσω το υπ’ αριθμόν … μήνυμα; Ακυρώστε το υπ’ αριθμόν … μήνυμα.
QTB Συμφωνείτε με τον δικό μου υπολογισμό λέξεων; Δε συμφωνώ με το δικό σας υπολογισμό λέξεων. Θα επαναλάβω το πρώτο γράμμα κάθε λέξης ή το πρώτο ψηφίο κάθε αριθμού ή ομάδας.
QTC Πόσα μηνύματα έχετε να στείλετε; Έχω … μηνύματα να στείλω σε σας (ή στον …)
QTD Τι έχει ανακαλύψει το ναυαγοσωστικό πλοίο ή το αεροσκάφος διάσωσης; Το … (διακριτικό κλήσης πλοίου ή αεροσκάφους) έχει ανακαλύψει:
 1. … (αριθμός) ναυαγούς
 2. ναυάγια
 3. … (αριθμός) πτώματα
QTN Ποια ώρα αναχωρήσατε από … (τόπος); Αναχώρησα από … (τόπο) την … ώρα (GMT).
QTO Βγήκατε από τον όρμο (ή τον λιμένα) ή απογειωθήκατε; Βγήκα από τον όρμο (ή τον λιμένα) ή απογειώθηκα.
QTP Πρόκειται να εισέλθετε στον όρμο (ή στο λιμένα) ή πρόκειται να προσθαλασσωθείτε ή να προσγειωθείτε; Πρόκειται να εισέλθω στον όρμο (ή στο λιμένα) ή πρόκειται να προσθαλασσωθώ ή να προσγειωθώ.
QTR Ποια είναι η ακριβής ώρα; Η ακριβής ώρα είναι … (GMT).
QTS Μπορείτε να μεταβιβάζετε το διακριτικό κλήσης ή το όνομά σας για … δευτερόλεπτα; Θα σας μεταβιβάζω το διακριτικό κλήσης ή το όνομά σας για … δευτερόλεπτα.
QTU Ποιες είναι οι ώρες εργασίας του σταθμού σας; Οι ώρες εργασίας του σταθμού μου είναι από … ως … (GMT).
QTV Να ακροασθώ αντί για εσάς στη συχνότητα … kHz (ή MHz) από ώρα … ως … ; Ακροασθείτε αντί για μένα στη συχνότητα … kHz (ή MHz) από ώρα … ως … .
QTW Ποια είναι η κατάσταση των ναυαγών; Οι ναυαγοί είναι σε … κατάσταση και χρειάζονται επειγόντως…
QTX Αφήνετε παρακαλώ το σταθμό σας σε λειτουργία για να επικοινωνεί μαζί μου μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως (ή μέχρι την … ώρα); Ο σταθμός μου θα παραμείνει ανοιχτός για να επικοινωνεί μαζί σας μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως (ή μέχρι την … ώρα).
QTY Κατευθύνεστε προς τη θέση του συμβάντος και, αν ναι, πότε πρόκειται να φτάσετε εκεί; Κατευθύνομαι προς τη θέση του συμβάντος και υπολογίζω να φτάσω εκεί σε … ώρες (την … ημερομηνία).
QTZ Συνεχίζετε την αναζήτηση; Συνεχίζω την αναζήτηση για… (το αεροσκάφος, το πλοίο, τη σωσίβια λέμβο, τους επιζήσαντες ή τα λείψανα ναυαγίων).
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ QUA ΩΣ ΚΑΙ QUZ
QUA Έχετε νεότερες ειδήσεις από τον … (διακριτικό κλήσης σταθμού); Υπάρχουν νεότερες κλήσεις από τον … (διακριτικό κλήσης σταθμού).
QUC Ποιος είναι ο αριθμός (ή άλλη ένδειξη) του τελευταίου μηνύματος που λάβατε από μένα (ή παρά του … (διακριτικό κλήσης)); Ο αριθμός (ή άλλη ένδειξη) του τελευταίου μηνύματος που έλαβα από σας (ή παρά του … (διακριτικό κλήσης)) είναι … .
QUD Λάβατε το σήμα επείγοντος που έστειλε ο κινητός σταθμός … (διακριτικό κλήσης); Έλαβα το σήμα επείγοντος που έστειλε ο κινητός σταθμός … (διακριτικό κλήσης).
QUF Λάβατε το σήμα κινδύνου που έστειλε ο κινητός σταθμός … (διακριτικό κλήσης); Έλαβα το σήμα κινδύνου που έστειλε ο κινητός σταθμός … (διακριτικό κλήσης).
QUI Είναι αναμμένα τα φώτα πλεύσης σας; Τα φώτα πλεύσης μου είναι αναμμένα.
QUM Μπορεί να επαναληφθεί η κανονική εργασία; Μπορεί να επαναληφθεί η κανονική εργασία.
QUN Παρακαλούνται τα πλοία τα ευρισκόμενα στην άμεση γειτονία μου (ή στην άμεση γειτονία του … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος)) να καθορίσουν τις θέσεις τους, ΑΚΡΙΒΗ πορεία και ταχύτητα. Η θέση μου, η ΑΚΡΙΒΗΣ πορεία και η ταχύτητά μου είναι …
QUO Να ερευνήσω για:
 1. Αεροσκάφος
 2. Πλοίο
 3. Ναυαγοσωστικό σκάφος στη γειτνίαση του … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος) (ή κατά οποιαδήποτε άλλη ένδειξη);
Παρακαλώ ερευνήστε για:
 1. Αεροσκάφος
 2. Πλοίο
 3. Ναυαγοσωστικό σκάφος στη γειτνίαση του … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος) (ή κατά οποιαδήποτε άλλη ένδειξη)
QUP Παρακαλώ δείξτε μου τη θέση σας με:
 1. Προβολέα
 2. Μαύρο καπνό
 3. Φωτοβολίδες
Σας δείχνω τη θέση μου με:
 1. Προβολέα
 2. Μαύρο καπνό
 3. Φωτοβολίδες
QUQ Να κατευθύνω τον προβολέα μου κατακόρυφα πάνω σε σύννεφο, διακοπτόμενο αν είναι δυνατό, και αν το αεροσκάφος σας γίνει ορατό ή ακουστεί να εκτρέψω τη δέσμη πάνω στο νερό ή στο έδαφος, αντίθετα προς τον άνεμο, για να διευκολύνω την προσθαλάσσωση ή την προσγείωσή σας; Παρακαλώ κατευθύνετε τον προβολέα μου κατακόρυφα πάνω σε σύννεφο, διακοπτόμενο αν είναι δυνατό, και αν το αεροσκάφος μου γίνει ορατό ή ακουστεί εκτρέψτε τη δέσμη πάνω στο νερό ή στο έδαφος, αντίθετα προς τον άνεμο, για να διευκολύνετε την προσθαλάσσωση ή την προσγείωσή μου.
QUR Οι επιζώντες
 1. έλαβαν τη συσκευή διάσωσης;
 2. περισυνελέχθησαν από ναυαγοσωστικό πλοίο;
 3. προσεγγίστηκαν από συνεργείο διάσωσης εδάφους;
Οι επιζώντες
 1. έλαβαν τη συσκευή διάσωσης
 2. περισυνελέχθησαν από ναυαγοσωστικό πλοίο
 3. προσεγγίστηκαν από συνεργείο διάσωσης εδάφους
QUS Διακρίνετε επιζώντες ή ναυάγια; Αν ναι, σε ποια θέση; Διέκρινα:
 1. επιζώντες ναυαγούς στη θάλασσα
 2. επιζώντες ναυαγούς πάνω σε σχεδίες
 3. Συντρίμμια ή ναυάγια
στη θέση … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος) (ή κατά οποιαδήποτε άλλη ένδειξη).
QUT Εντοπίστηκε ο τόπος του δυστυχήματος; Ο τόπος του δυστυχήματος εντοπίστηκε με:
 1. φλόγα ή επιπλέουσα καπνογόνο συσκευή
 2. θαλάσσιο σημαντήρα
 3. έγχρωμο σημαντήρα
 4. … (προσδιορίζονται λεπτομερώς άλλα ενδεικτικά σημεία)
QUU Να κατευθύνω το πλοίο ή το αεροσκάφος προς τη θέση μου; Κατευθύνετε το πλοίο ή το αεροσκάφος … (διακριτικό κλήσης)
 1. προς τη θέση σας εκπέμποντας το διακριτικό κλήσης σας και μακρές παύλες στη συχνότητα … kHz (ή MHz)
 2. μεταβιβάζοντας στη συχνότητα … kHz (ή MHz) την ΑΛΗΘΗ πορεία σας για να σας συναντήσω.
QUV    
QUW Βρίσκεστε στην περιοχή αναζητήσεων, που προσδιορίζεται από … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος); Βρίσκομαι στην περιοχή αναζητήσεων, που προσδιορίζεται από … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος).
QUY Η θέση του ναυαγοσωστικού πλοίου είναι επισημασμένη; Η θέση του ναυαγοσωστικού πλοίου είναι επισημασμένη με:
 1. φλόγα ή επιπλέουσα καπνογόνο συσκευή
 2. θαλάσσιο σημαντήρα
 3. έγχρωμο σημαντήρα
 4. … (προσδιορίζονται λεπτομερώς άλλα ενδεικτικά σημεία)

Από τα βοηθήματα της ΕΕΡ                                                       Πηγή

μενού

retro jukebox

Go to top