Και οι 15 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Tacloban βγήκαν εκτός αέρα όταν ο τυφώνας Haiyan κατέστρεψε την πόλη των Φιλιππίνων με πληθυσμό 220.000. Εθελοντές που ανταποκρίθηκαν αμέσως, κατάφεραν εντός 72 ωρών να βγάλουν στον αέρα έναν ραδιοσταθμό έκτακτης ανάγκης - το μόνο τοπικό μαζικό μέσο προκειμένου οι επιζώντες να έχουν άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση .

FirstResponseRadioFilippines«Η ώρα είναι 10:07. Είναι ο 98,7 FM, το Ραδιόφωνο Άμεσης Απόκρισης που εκπέμπει ζωντανά στην πόλη της Tacloban». Η φωνή της Magnolia Yrasuegui γεμίζει το κενό. Ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, ζωντανά ή ηχογραφημένα, η ίδια και άλλοι ακούγονται σε όλη την κατεστραμμένη πόλη παρέχοντας ενημέρωση στους κατοίκους για το πώς και πού να λάβουν βοήθεια .
Ο φορητός ραδιοφωνικός σταθμός, μέρος ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού δικτύου τεχνικών ραδιοφώνου, περιέχεται σε δυο βαλίτσες που ήταν αποθηκευμένες στη Μανίλα .
Ο αρχικός μικρός πομπός των 50 watt έχει αντικατασταθεί από μια πιο ισχυρή μονάδα 600 watt.
Ακόμη και το πιο αδύναμο σήμα, όμως, θα μπορούσε να ακουστεί για χιλιόμετρα, εκπεμπόμενο από την μικρή κεραία που έχει ανεγερθεί στην οροφή του κατεστραμμένου δημαρχείου της πόλης.
Οι επιζώντες ζητούν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τύχη των μελών της οικογένειάς τους και την πόλη τους, σύμφωνα με την Yrasuegui. «Οι φήμες δίνουν και παίρνουν και δεν ξέρουν τίποτα για το τι τους συνέβη, αν οι συγγενείς τους υπάρχουν ακόμη. Έτσι, η επικοινωνία είναι επίσης μια βοήθεια.»
Καθώς δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση στην πόλη και οι μπαταρίες είναι σπάνιο αγαθό, εθελοντές από το σταθμό έχουν διανείμει εκατοντάδες ραδιόφωνα ηλιακής ενέργειας και μανιβέλας για τους ανθρώπους στα κέντρα φιλοξενίας.
Οι ακροατές μπορούν να ακούσουν τους επισκέπτες στο στούντιο, όπως ο Dr. Joji Tomioka της ιατρικής ομάδας της Ιαπωνίας για αντιμετώπιση καταστροφών, η οποία παρέχει πλέον περίθαλψη σε ασθενείς στην Tacloban .
Οι πέντε εθελοντές που στελεχώνουν το Ραδιόφωνο Άμεσης Απόκρισης λένε ότι θα παραμείνει στον αέρα έως ότου η πόλη φτάσει στο σημείο που τουλάχιστον ένας από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της μπορέσει να ξαναρχίσει να εκπέμπει.
Go to top