Εξαιρετικό πιθανό να βγει ξανά στον αέρα, μετά από 3μιση χρόνια, το κέντρο εκπομπής μεσαίων κυμάτων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην Πάχη των Μεγάρων, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για τις απαραίτητες συντηρήσεις και επισκευές, με σοβαρό το ενδεχόμενο να εκπέμψει ο ένας από τους δύο πομπούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο εκπομπής, το οποίο φιλοξενούσε δυο ισχυρούς πομπούς μεσαίων (την “Φιλία” και την ΕΡΑ Σπορ) είχε γίνει αντικείμενο πλιάτσικου από διαρρήκτες, λίγες μέρες μόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά, που το άφησε αφύλακτο. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει επαναλειτουργήσει.

Οι κινήσεις επισκευής

Όπως αποκαλύπτεται από τις επίσημες ανακοινώσεις της, η ΕΡΤ δρομολογεί διαγωνισμό για την συντήρηση του κτιρίου και των στύλων ηλεκτροδότησης με προϋπολογισμό 18.703 ευρώ, ενώ μέσα στο Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε έλεγχος του κέντρου εκπομπής και καθαρισμός του πομπού μεσαίων ισχύος 100 KW. Τον Νοέμβρη τοποθετήθηκε τεχνητό φορτίο από κλιμάκιο της υποδιεύθυνσης δομικών και ηλεκτρομηχανολογικών έργων της ΕΡΤ και πραγματοποιήθηκε έλεγχος της ηλεκτρογεννήτριας Nautel που διασφαλίζει τη συνέχιση της εκπομπής σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επίσης εγκαταστάθηκαν νέες γειώσεις στο κεντρικό κτίριο πομπών.

Παράλληλα έγιναν και άλλες μικρότερης κλίμακας εργασίας που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, όπως τοποθέτηση πυροσβεστήρων από ιδιωτικό συνεργείο, αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, συντήρηση του περιμετρικού φωτισμού. Τον Οκτώβριο σημειώθηκε επίσκεψη από εταιρία ιδιωτικής ασφάλειας εν όψει διαγωνισμού για την φύλαξή του, ενώ συλλέχθηκαν στοιχεία για την υγρομόνωση και τον φωτισμό των κτιρίων που στεγάζονται οι πομποί.

Σε καλή κατάσταση ο ένας από τους δύο πομπούς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις κλοπές του 2013 υπέστη σοβαρές ζημιές ο πομπός των 981 χιλιοκύκλων που κληρονόμησε η ΕΡΑ Σπορ από την ΕΡΑ4/ΥΕΝΕΔ, ισχύος 250KW, και ο οποίος λειτουργούσε σκόπιμα στη μιση του ισχύ για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η μία υπάρχουσα κεραία και για τις δυο συχνότητες εκπομπής. Οι διαρρήκτες αφαίρεσαν τον πολύτιμο χαλκό από τα εξαρτήματα του πομπού, καθώς και από τις κοιλότητες των RF duplexers, τα απαραίτητα φίλτρα για τη συνύπαρξη δύο πομπών σε διαφορετικές συχνότητες.

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις κλοπές του 2013 σώθηκε ο ένας αρκετά πρόσφατα αγορασμένος πομπός μεσαίων κυμάτων. Είναι ένας πομπός διαμόρφωσης πλάτους NAUTEL NX100, ισχύος 100 KW με τον οποίο έπαιζε η Φιλία στους 666 Khz και είναι το ίδιο μοντέλο με τον πομπό από τον οποίο παίζει σήμερα το Πρώτο Πρόγραμμα από το Μπογιάτι στους 729 των μεσαίων. Αυτός ο πομπός ήταν πολύ πιο χαμηλής κατανάλωσης σε σχέση με το παλιότερο μηχάνημα, και σε αυτόν φαίνεται να έχουν εστιάσει οι προσπάθειες των τεχνικών.

Από τότε που τέθηκαν εκτός λειτουργείας οι πομποί των Μεγάρων, μόνο ένα εθνικό πρόγραμμα συνέχισε να μεταδίδεται στα μεσαία, από τις εγκαταστάσεις του Μπογιατιού, που συνέχισαν να φυλάσσουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, παρά το κλεισιμό της. Επίσης, άλλος ένας πανίσχυρος πομπός μεσαίων, αυτός της Ρόδου, έχει σταματήσει τη λειτουργία του λόγω κλοπής. Κλειστό παραμένει και το κέντρο εκπομπής της Θεσσαλονίκης στα Μάλγαρα, ενώ ελάχιστοι πομποί μεσαίων συνεχίζουν, όπως αυτοί της Κομοτηνής, της Κέρκυρας, του Βόλου και της Τρίπολης. Παρά τη γενικευμένη πρόθεση για εξοικονόμηση πόρων, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ φαίνεται να τηρεί τουλάχιστον μέρος των δεσμεύσεών της για τη συνέχιση λειτουργίας των δομών που υπήρχαν πριν από το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Πηγή

Go to top